Menu

Het belang van sociaal contact

Het belang van sociaal contact

Tijdens de corona pandemie hebben we allemaal gemerkt hoe ingrijpend het is wanneer je sociale leven stil staat. Opeens moesten we thuis blijven en was het niet vanzelfsprekend om je vrienden te bezoeken. Voor velen was de corona pandemie met name een eenzame periode. De dagen lijken langer te duren, je voelt je somberder en hebt minder energie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat eenzaamheid negatief het immuunsysteem kan beïnvloeden. Eenzaamheid is wereldwijd zelfs één van de grootste maatschappelijke problemen. Wij hebben dus echt sociaal contact nodig! Maar waarom eigenlijk?

 

Mensen zijn namelijk sociale wezens. Of je nu meer introvert of extravert bent, we hebben elkaar praktisch en emotioneel nodig. Sommigen kiezen voor een grote vriendengroep, anderen hebben aan twee vrienden genoeg. De hoeveelheid sociale contacten is niet het belangrijkste, het niet alleen zijn is het belangrijkste! Het kan namelijk erg nuttig zijn om naast een handige buurman te wonen. Of wat dacht je van die collega die erg goed is in zijn/ haar werk en je graag tips geeft! We hebben iemand nodig die we vertrouwen en waarmee we onze problemen kunnen delen. Zeker in moeilijke tijden is het belangrijk om anderen om je heen te hebben. Zij kunnen je namelijk steunen en helpen. Op deze manier draag je niet alle zorgen alleen en kan je je emoties uiten wat uiteindelijk helpt om deze te verwerken.

 

Dat mensen sociale wezens zijn, betekent niet dat iedereen goed is in het onderhouden van sociale contacten/ het aanleggen van sociale contacten. Sociaal zijn, social skills, is namelijk een vaardigheid. Het is vergelijkbaar met het aanleren van fietsen/ koken/ sporten. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat! En wanneer we een tijdje niet naar de sportschool zijn geweest, is het de eerste (paar) keer even wennen. Je conditie is vaak verminderd en je moet even goed nadenken hoe die apparaten werken. Zo gaat dat ook met sociaal contact. Door de corona pandemie hebben we onze social skills een langere tijd niet geoefend. Het is dus niet raar dat een verjaardagsfeest opeens meer energie kost dan eerst.

 

Bij BTSW bieden we al geruime tijd sociale vaardigheidstrainingen (SVT) voor jongeren aan, om ze een steuntje in de rug te bieden in de belangrijkste ontwikkelfase van de adolescentie. Naar aanleiding van de publicatie van ons muziekalbum Best I Can, en de invloed van quarantaine en isolatie die we in de praktijk merken, zal BTSW zich hier meer op gaan richten. Daarnaast besteden we in individuele begeleiding aandacht aan sociaal contact voor alle doelgroepen. Dat hebben we niet veranderd, want psychologische hulpverlening begint bij écht contact maken.

Link gekopieerd!

Wij zijn aangesloten bij