Aankondiging muziekproject BTSW: Best I Can (B.I.C.)
Eén van de krachtigste middelen voor emotiemanagement is muziek. Muziek kan het brein prikkelen en ontspannen. Deze activatie gaat naar hersengebieden die onder andere betrokken zijn bij motoriek, emoties, geheugen en taal. Elk element van muziek; denk aan ritme, letterlijke taal, harmonie en klank, heeft invloed op een specifiek deel van de hersenen. Dat muziek het humeur sterk kan beïnvloeden herkennen veel mensen. Denk maar aan het nummer ‘Happy’ van Pharrell Wiliams, daar worden velen spontaan vrolijk van. Wanneer je namelijk luistert naar mooie of vrolijke nummers, maken je hersenen een stofje genaamd dopamine aan, wat voor een gelukzalig, tevreden en beloond gevoel kan zorgen. Een ander voorbeeld is het nummer ‘We can do better’ van Matt Simons, wat het idee kan stimuleren dat het niet erg is om fouten te maken, jezelf te evalueren en kwalitatief beter te denken. (We can do Better-YouTube)
Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat muziek helpt bij het verminderen van pijn, het mentaal welzijn verhoogt en zelfs onze slaap kan verbeteren. Bovendien is het erg effectief tegen stress. Muziek kan namelijk de ademhaling vertragen, de bloeddruk verlagen en spierspanning verminderen. Het is gebleken dat het volgen van muziekles de hersenontwikkeling stimuleert, de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt namelijk versterkt. Hierdoor kunnen deze delen beter met elkaar communiceren, wat weer belangrijk is voor bijvoorbeeld de afstemming van emoties.
Bij BTSW zijn wij van mening dat het gebruik van muziek als hulpbron kan dienen. Denk aan het helpen bij het uiten van emoties of herkenning/relativering/vergroten van probleemoplossend vermogen door verhalen van anderen. Muziek kan voor sommigen een makkelijkere uitingsvorm zijn dan het uitdrukken in woorden. In april j.l. hebben wij reeds het nieuwsbericht gepubliceerd over de grote toename van psychische klachten bij jongeren. Vanwege de negatieve trend willen we graag kwalitatieve gesprekken en hoop aanwakkeren door zintuigelijke prikkeling via muziek. Wij zijn dan ook erg trots om te melden dat wij in samenwerking met professionals uit de music industry een tiental nummers hebben ontwikkeld die wij binnenkort uit gaan brengen op Spotify en YouTube. De bedoeling van de muziek is om de luisteraars uit te nodigen tot een dialoog in de vrije tijd, behandelingen, (middelbare) scholen etc. Op deze laagdrempelige manier hopen wij dat jongeren geïnspireerd raken om kwalitatievere keuzes te maken, (belemmerende) gevoelens te uiten, te investeren in kwalitatieve relaties binnen het gezin en met leeftijdsgenoten, uitdagingen aan te gaan en het beste uit zichzelf te halen.
De komende weken zullen wij previews online gaan zetten!